Opća kirurgija

HEMOROIDI

hernia

KILA (Hernia) označava ispupčenje tkiva, najčešće crijeva ili masti pod kožu kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnoj stijenci. Nastaje zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mjestu ranijeg operativnog zahvata. Lokacija određuje naziv kile.

 • PREPONSKA KILA
  Čini 75% svih kila trbušnog zida i oko 25 puta je češća u muškaraca nego u žena. Ove kile dijelimo u dvije odvojene grupe, direktnu i indirektnu. Obje se nalaze u preponi ali imaju različita polazišta. Oba tipa kila izgledaju slično kao ispupčenje u preponi, i nekad je teško razlučiti o kojem se obliku radi.
 • FEMORALNA KILA
  Femoralni kanal je dio kroz koji prolaze femoralna arterija, vena i živac kada napuštaju trbušnu šupljinu i dolaze na natkoljenicu. Ovo je normalno uzak prostor, ali nekada može biti tako velik da kroz njega prolaze organi trbušne šupljine. Ona se prezentira kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji.Obično je češća u žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne kile
 • PUPČANA KILA
  Učestalost između (10-30%) često vidljive kod rođenja kao izbočenje u predjelu oko pupka. Ovo se dešava kada se otvor na trbušnom zidu koji bi normalno trebao biti zatvoren ne zatvori u potpunosti. Ako je mala obično se zatvori do druge godine. One koje se ne zatvore ili su od početka velike treba operirati u dobi između 2 i 4 godine. Ova kila se može razviti i u odraslih zbog slabosti u ovom dijelu prednjeg trbušnog zida ili u žena nakon poroda
 • VENTRALNA KILA
  Operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mjestu. Po statistici mogućnost pojave nakon kirurškog zahvata je od 2 do 10 %.
 • SPIGELIEVA KILA
  Dosta rijetka, nalazi se na vanjskom rubu m.rectus abdominis (ravnog trbušnog mišića), koji se nalazi na nekoliko centimetara bočno srednje trbušne linije.
 • OBTURATORNA KILA
  Ovo je ekstremno rijetka kila i javlja se obično kod žena. Kod ove kile sadržaj prolazi kroz obturatorni kanal. Budući da kod ove kile nema klasičnog izbočenja prvi znak postojanja ove kile mogu biti znakovi crijevne opstrukcije (mučnina i povraćanje).
 • EPIGASTRIČNA KILA
  Javlja se kao izbočenje u srednjoj trbušnoj liniji između pupka i donjeg rebrenog luka. Ova kila obično sadrži mast, a vrlo rijetko crijeva. Formira se u zoni relativne slabosti prednjeg trbušnog zida i često je bolna.

PREPONSKA KILA (hernia)

Na trbušnoj stijenci postoje mjesta koja su predisponirana za razvoj kila zbog svoje anatomske građe. Jedno od takvih mjesta je prepona. Ukoliko se kila nalazi u preponi govorimo o preponskoj kili (hernia ingvinalis). Ona može biti indirektna ili direktna.

hernia hernia
 • Indirektna ingvinalna hernia nastaje zbog urođene slabosti unutarnjeg ingvinalnog prstena i može se javiti u bilo kad tijekom života. Otkrijemo je odmah po rođenju u oko 1% dječaka i što je povezano spuštanjem testisa u skrotum. Ingvinalna kila je locirana u donjim partijama trbuha upravo iznad prepone blizu pubične regije.Nekada može biti na obje strane i tada govorimo o bilateralonoj kili.
 • Direktna ingvinalna hernia je posljedica slabosti dna ingvinalnog kanala i uglavnom se javlja kod starijih pacijenata jer sa starošću prednji trbušni zid slabi. Na tom je mjestu trbušni zid prirodno je tanak. Rijetko se spušta u skrotum.

Simptomi

 • Izbočenje u preponi u stojećem stavu ili kod naprezanja
 • Bol u preponi pri naporu
 • Izbočina se može spustiti u mošnje kod muškaraca
 • Bol, osjećaj težine u preponi
hernia

Ozbiljni simptomi koji traže hitno razrješenje

 • Jaka bol u preponi ili trbuhu
 • Temperatura
 • Ubrzano lupanje srca
 • Nadutost trbuha
 • Mučnina
 • Povraćanje

Dijagnoza: Povijest bolesti i klinički pregled.

Faktori rizika

Rizični faktori su: starost, spol (preponska kila je 10 puta češća u muškaraca dok je femoralna kila češća u žena), povećanje tlaka u trbušnoj šupljini zbog dizanja teških predmeta, poteškoća sa stolicom i uriniranjem zbog opstipacije, jaki i dugotrajni kašalj, debljina, trudnoća.


Tretman

Kila se u potpunosti može izliječiti samo operativno, a ovo je ujedno jedan od najčešćih operativnih zahvata.

Operativne zahvate možemo podijeliti na: tenzijske, beztenzijske i laparoskopske.

Tenzijski zahvati se rade sa navlačenjem okolnog tkiva na kilni otvor nakon čega se stvara ožiljak koji sprječava povratak kile. Najpoznatije su hernioplastika po Bassiniju i Shouldiceu. Danas se rade samo kod mlađih pacijenata. Ovakav način rada ima veliki broj recidiva čak do 15%.

Beztenzijskie tehnike se izvode uz pomoć sintetičkog kirurškog materijala načinjenog u obliku mrežice. Mrežica je kirurški materijal koji može biti načinjen od: neresorptivnih materijala (polipropilena, goretexa), resorptivnih i kombiniranih materijala . Ove sterilne mrežice su meke, gipke, fleksibilne i prilagodljive tjelesnim pokretima. Mrežice su tako čvrste da odmah po ugradnji omogućuju povratak normalnim aktivnostima uključujući i sport. Mnoge varijante u obliku i veličini mrežica su moguće. Mrežice mogu biti u formi zakrpe koja ide preko ili ispod kilnog otvora ili u formi čepa koji idu u otvor kile. Mrežice koristimo u obje vrste ne tenzionih operacija kao i pri laparoskopskom operiranju kila.

Kila se razlikuje od pacijenta do pacijenta, tako da jedan sistem mrežica nije dobar za sve kile. Na osnovu anatomskog nalaza određujemo operativni zahvat i vrstu mrežice za svakog pacijenta pojedinačno.

LICHTENSTEINOVA METODA
kila4

Jedna od standardnih kirurških procedura koja se radi u lokalnoj anesteziji. Sam operativni tok ima dvije faze. U prvoj fazi prikaže se kilna vreća i zbrine njen sadržaj. U drugoj fazi preko kilnog otvora postavi se mrežica. Prednost ove metode je što se radi u lokalnoj anesteziji i potpunosti prikaže mjesto rada. Rez je dug oko 5 cm. Povrat kile nakon operativnog zahvata je od 4-7%.TENSION FREE (PHS & UHS) - MESH TEHNIKA
kila4

Sigurni smo da je ovo "STATE OF THE ART" u kirurgiji kila. Uspješna i jako efektivna metoda sa malim postoperativnim tegobama. PHS & UHS sistem je načinjem od dva sloja mrežica i izuzetno snažan.

kila4

OPERACIJU radimo u lokalnoj anesteziji sa malim rezom od 3 cm. Kad se kila nježnom disekcijom oslobodi, vrati se kroz otvor u nadležnu poziciju. Slabe točke pokriju se sa posebno dizajniranom mrežicom nježno položenom kroz defekt. Otvor se pokriva iznutra što je najbolje mjesto za pozicioniranje mrežice. Poslije ovog dodatna mrežica se uključuje preko defekta kao dodatno osiguranje. Budući da nema napetosti minimalna je postoperativna bol. Mogućnost povratka kile je zanemarivo mala (1 - 2%) u odnosu na druge tehnike uključujući standardnu (tenzionu metodu) ili laparoskopsku.

LAPAROSKOPSKA OPERACIJA KILE
hernia

Kod ovog kirurškog zahvata kilni defekt se pokriva mrežicom kroz trbuh. Ova operacija se radi u općoj anesteziji. Instrumenti i laparoskop se uvode kroz trbušni zid. Umjesto jednog reza, rade se četiri ili pet malih rezova u području oko kile. Optički instrument koji se uvodi kroz jedan od rezova naziva se laparoskop. On je dalje povezan sa video kamerom preko koje se prati operativni zahvat. Tako kirurg može vidjeti kilu , okolnih tkiva i organe na video zaslonu. Ovim instrumentima se pozicionira mrežica preko otvora i pričvrsti staplerom.

Postoperativna neugodnost je relativno mala, mogućnost povrata kile je od 10-11% i znatno veća nego u dva ranije opisana operativna postupka. Većina ljudi kod kojih se radi laparoskopska operacija mogu ići na kućnu njegu isti dan. Oporavak traje od 1 do 2 tjedna. Uglavnom se radi kod pacijenata koji imaju kilu na obje strane. Ova metoda može biti alternativa otvorenom načinu.

Nedostatak ovog operativnog zahvata što se mora raditi u općoj anesteziji, a i mogućnosti ozljeda unutarnjih trbušnih organa su veće.

Cijena ovog operativnog zahvata je znatno viša u odnosu na druge dvije metode, jer se radi u općoj anesteziji i koristi se skupa medicinska oprema.


Prevencija

Sljedeći faktori mogu dovesti do smanjenja pojave bolesti

 • ako ste preteški, gubitak težine
 • redovito vježbanje drži mišiće trbuha jakim
 • zagrijavanje prije vježbe da se izbjegne prenaprezanje mišića
 • ne dižite teške stvari sami
 • nosite zaštitni pojas ako morate sami nositi teške stvari
 • jedite laku hranu da spriječite zatvor
 • ako imate kronični kašalj prestanite pušiti
opadanje kose

Restauracija vlasišta

hernia-kila

Hernia centar

vene

Flebologija

hemoroidi

Estetika rektuma

Kozmetika "Moja"