Opća kirurgija

BOL U PREPONI

prepona

Pojava bolne prepone vrlo je česta smetnja. Glavni uzrok nastanka je u ne razmjeru mišićne snage u području trbušne stjenke i donjih ekstremiteta. Tako većina autora bol u preponi veže za entezitis aduktorne muskulature natkoljenice i trbušnih mišića.

Ozljede natkoljeničnih i trbušnih mišića te njihovih tetiva relativno su česta pojava u sportaša. One mogu varirati od istegnuča samog mišića, djelomične rupture, pa sve do kroničnih upalnih procesa na prijelazu mišića u tetivu ili njenom hvatištu za kost (entezitis). Ovako neliječene ozljede u konačnici dovode do osteitisa simfize (osteitis pubis).

Osteitis pubis je upala spoja pubičnih kostiju s prednje strane zdjelice karakterizirana bolovima na samoj simfizi, koja se može širiti u okolne strukture i otežati postavljanje adekvatne dijagnoze. Ona se pojačava kod fizičke aktivnosti, kašlja.

Preponska simfiza predstavlja fibrozno - hrskavičavi spoj između prednjih djelova lijeve i desne ilijačne kosti. Dodirne površine se povezuju fibrozno - hrskavičavom pločom sa mogućnošću pokreta do 2 mm i rotacijom do 3 stupnja zbog čega se može smatrati polupokretnim zglobom.

Ingvinalna hernija ili preponska kila čest je uzrok boli u ovoj regiji. vidi KILA

Osim nabrojanih i mnoga druga stanja ili bolesti, naročito unutarnjih organa, poput reproduktivnih, urinarnog trakta ili probavnog sustava može uzrokovati bolove u široj preponskoj regiji. Stoga je adekvatna dijagnostika, a potom i propisno liječenje od velike važnosti. Za adekvatnu dijagnozu najvažniji je klinički pregled, osobito test aduktora, ultrazvuk, CT ili magnetska rezonanca.

Liječenje je zasnovano na fizioterapijskim procedurama i antiupalnim lijekovima. Ono može trajati od jednog tjedna do više mjeseci što ovisi od tipa i veličine ozljede ili upalnog procesa. Rijetko, i to kod izuzetno upornih upala operativni zahvat je jedino rješenje.

opadanje kose

Restauracija vlasišta

hernia-kila

Hernia centar

vene

Flebologija

hemoroidi

Estetika rektuma

Kozmetika "Moja"