Opća kirurgija

SINUS PILONIDALIS

pilonidalis

Pilonidalni sinus (PNS) se javlja u rascjepu između stražnjice u visini trtične kosti. Uglavnom se javlja u dobi između 20 i 40 godina. Muškarci su pogođene češće nego žene, vjerojatno zbog svoje prirođene više dlakavosti.

PNS se u početku prezentira asimptomatski kao bezbolna kvržica, a kasnije se javlja obično bol i iscjedak. Bolest se javlja kao pilonidalni akutni čir, pilonidalni kronični gnojni čir ili složena pilonidalna bolesti.

Akutni absces rješava se incizijom i drenažom kojom se oslobađa gnoj i smanjenju upala i bolovi. Često su propisuju antibiotici. Ovo je manji postupak koji se obično obavljamo u ordinaciji uz lokalnu anesteziju.

Kronični absces obično zahtijeva kirurško liječenje. Jedini uspješan način liječenje kroničnog sinusna pilonidalis je kirurško izrezivanje. Prije operativnog zahvata ubrizga se methylene plava boja i tako označi dio koji ćemo izrezati.

Radi se nekoliko varijanti ovog zahvata, glavni cilj svih tih metoda je preseljenje rane ili ožiljaka iz srednje linije. Na temelju razmatranja patofiziologije Karydakis je primjenjivao kirurški postupak koji se sastojao od asimetričnog izrezivanja, tako da je rezultat rana izvan centra. Mann i Springall opisali su asimetričnu eksciziju i primarno zatvaranje.

pilonidalis

Bascomsova tehnika je popularna metoda. Radi se pod lokalnom anestezijom, izrezivanjem srednjeg dijela i dreniranje apscesne šupljine s lateralno postavljenim drenom i kiretiranje. Buie je prvi opisao izrezivanje pilonidalnog sinusa i marsupilizaciju 1937. godine. Ako, nakon izrezivanja rana ostaje otvorena, rezultat je dugo trajanje bolesti pacijenata. Recidivi su česti čak i 40% nakon operacije, a učestaliji su ako je kirurška rana je zašivena po sredini .

Novo i manje destruktivno liječenje je punjenje šupljine sinusa sa fibrinskim ljepilom. Ova procedura je manje bolna od klasične s povratkom radnim aktivnostima 1 do 2 dana nakon operativnog zahvata u većini slučajeva.

Niti jedan tretman pilonidalnog sinusa nije savršen.

opadanje kose

Restauracija vlasišta

hernia-kila

Hernia centar

vene

Flebologija

hemoroidi

Estetika rektuma

Kozmetika "Moja"