Opća kirurgija

PROŠIRENE VENE

Bolesti vena, posebno nogu zbog svoje proširenosti imaju veliko medicinsko i društveno-socijalno značenje.

vene

Vene su krvne žile preko kojih se krv vraća ka srcu. Kod nekih ljudi na ovom putu mogu se pojaviti smetnje koje mogu biti uzrokovane začepljenjem, suženjem ili češe funkcionalnim zaprekama. Funkcionalne smetnje su uglavnom uzrokovane slabošću venskih zalizaka. Normalno venski zalisci drže krvnu struju naspram sile graviditeta i guraju je prema srcu. Zbog njihove slabosti dolazi do poremećaja u protoku krvi što rezultira povećanjem količine krvi u venama sa povišenim venskim tlakom. Ovo dovodi do širenja vena i stvaranja varikoziteta te konačno do kretanja krvi u oba smjera praćenog smetnjama u mikrocirkulaciji.

Slabost venskih zalizaka uglavnom je uvjetovana nasljeđem, a razvoju bolesti posebno pogoduju trudnoća, produljeno stajanje, gojaznost, uporaba kontraceptivnih sredstava. Kad govorimo o proširenim venama mislimo uglavnom na vene u nogama. Tu postoje dva glavna sistema, duboki i površinski. Površinski sistem čine v.saphena magna, v.saphena parva i njihove grane.

Važne kliničke slike bolesti vena nogu su različiti oblici: varikoziteta, tromboflebitis, flebotromboza, kronična venska insuficijencija i ulcus cruris.

VARIKOZITETI

Simptomi

vene

Varikoziteti su promijene na venama praćene povećanjem volumena i dužine vene. Ovisno o veličini vena i lokalizaciji razlikujemo:

 • teleangiektazije širine 1mm
 • venuleektazije od 2 do 3 mm
 • retikularne vene koje imaju promjer 3-4 mm
 • varikozne (vrećaste) vene nogu – širine veće od 4 mm
 • transfascialne varikoziteti: nastaju zbog slabosti perforantnih vena
 • intrafascialne varikoziteti: nastaju zbog slabosti dubinskih vena
 • kod nekih pojedinaca proširene vene su samo estetski problem
 • bolovi, teške noge, pečenje, svrbež i slično
 • natečene noge uslijed proširenih vena
 • pojava kožnih promjena nalik ekcemu ili otvrdnuće kože i potkožja
 • pojava rana na nogama (venski ulkusi), koje pokazuju sklonost cijeljenju
 • pojava rana koje ne cijele
vene

Dijagnostika

Prije svega, potrebno je učiniti "color Doppler" arterija i vena nogu. Uporabom ove ultrazvučne pretrage možemo ustanoviti koje su točno vene oštećene i na kojem mjestu i isključiti periferne arterijske bolesti. Na osnovu nalaza kolor doplera i kliničke slike odredit će se koja vrsta liječenja je potrebna.

Ukoliko se ovom metodom ne dijagnosticira vensko oboljenje kao sljedeća pretraga koristi se kontrastno prikazivanje vena tzv. flebografija.

LIJEČENJE VARIKOZITETA

U slučaju oboljenja površinskog venskog sustava u obzir dolaze slijedeće vrste liječenja:

 • kompresive čarape
 • sklerozacija vena
 • ambulantna flebektomija
 • laserski tretman ( EVLT )
 • radiofrekventna ablacija ( VnUS
 • klasično kirurško liječenje po Babcocku
 • VENOCAFF II - ukoliko bolest dozvoljava rekonstrukcija valvularnog sistema ugradnjom silikonskog umetka

Sklerozacija

Postupak ubrizgavanja tekućeg sklerozantnog sredstva u vene, koje se nakon toga zatvore. Sklerozantno sredstvo izaziva upalu stjenke vene i njeno zatvaranje. Metoda se koristi kod pacijenata koji imaju probleme sa malim i kratkim venama do maksimalnih 4 mm širine (retikularni varikoziteti) i nalaze se sporadično u koži ili potkožju.

Može s raditi i sklerozacija pjenom po Tessariju, koja se zasniva na ubrizgavanju sklerozirajućeg sredstva u pjenastom stanju u široke, vrećaste vene nogu, čime se postiže jaka upala stjenke vene, što rezultira zatvaranjem i odumiranjem oboljele vene. Ovaj postupak ubrizgavanja mora se raditi pod kontrolom ultrazvuka. Glavni nedostatak ove metode je mogućnost prodora pjene iz površinskih u duboke vene i teške komplikacije u vidu plućne embolije. Poglavito ako se pjena ubrizgava u velike glavne vene. Osim sklerozacije, na raspolaganju je i nešto skuplji laserski tretman teleangiektazija izvana. Laserska kirurgija radi na principu jake topline koju laser proizvodi, djelujući preko kože na proširene vene, čime se izaziva zgrušavanje krvi u veni i njezino začepljenje, a tijekom nekoliko tjedana i njezino nestajanje. Postupak nekad može biti bolan pa se koristi hlađenje područja koje se tretira.

Ambulantna fleboktomija

Flebektomija je metoda vađenja manjih proširenih vena kroz niz malih kožnih rezova, pomoću posebnih kukica. Na raspolaganju su: tzv.Varady , Mullerove, Rameletove, Oeschove kukice za flebektomiju. Kod ove metode koristi se anestezija sa tumescentnom otopinom, a ožiljci koji preostaju su minimalni.

Endovenozni laserski tretman - EVLT

Riječ je o relativno novim mogućnostima u liječenju oštećenih površinskih vena, iznutra pomoću topline (endovenozna tehnika). Metoda je zamjena klasičnom kirurškom zahvatu. Nakon što se UZ odredi mjesto oštećenja uvodi se sonda preko koje se toplotnom energijom koju proizvodi laser izazove kolaps vene. Oko vena se prije tretmana radi veće udobnosti pacijenta aplicira tumescentna lokalna anestezija. Prednost ove metode u odnosu na klasičnu kiruršku intervenciju je u manjoj invazivnosti. Nakon zahvata ne ostaju rane od rezova, a bolesnik je neposredno nakon operacije radno sposoban.

Razlika između laserskog endovenoznog tretmana i radiofrekvencije je u tome što kod lasera koristimo toplotu svjetlosti a kod radiofrekvencije mikrovalove, koji zagrijavaju stjenku iznutra.

Prednost ove metode je što se može izvoditi i u ljetnim mjesecima.

Klasično kirurško liječenje

Klasično kirurško liječenje po Babcocku (crossectomia, stripping) podrazumijeva uklanjanje dugih vena kroz brojne male rezove uz podvezivanja glavnog površnog venskog stabla u preponi. Ovo je razmjerno velik operativni zahvat kod kojeg se koristi opća anestezija i traži nekoliko dana boravka u bolnici.

Uklanjanjem površnih vena ne oštećuje se cirkulacija u nozi, jer duboke vene ako su zdrave mogu preuzeti cjelokupni volumen krvi. Iza operacije ostaju brojni rezovi i šavovi, kao i krvni podljevi.

VENOUCFF II (NOVO) u liječenju proširenih vena nogu

vene

Radi se rekonstrukciji insuficientnog venskog zaliska umetanjem silikonskog umetka u području prepone čime se formira umjetna valvula u području ušća v. saphene magne. Postupak je dosta efikasan i na ovaj način rješava se insuficiencija zalizaka uz očuvanje vene. Vene je uvijek potrebno sačuvati ukoliko je to moguće, jer su one najbolji zamjena u tzv. Baypass vaskularnoj kirurgi za oštećene krvne žile srca ili nogu.

Kompresivne elastične čarape

Ovo je jednostavna ne invazivna metoda koja pomaže u liječenju kronične venske insuficiencije, proširenih vena, limfedema i duboke venske tromboze. Njihov kompresivni učinak vrlo je bitan i nakon većine operativnih zahvata. Treba znati da iako se ne propisuju na recept, liječnik treba predložiti njihovo korištenje i odrediti veličinu čarape. Također je važno znati da oštećenja arterijske cirkulacije na nogama ograničava uporabu i nošenje čarapa.

KOMPLIKACIJE

Tromboflebitis

Lokalni patološki proces koji uzrokuje tromboza površnih vena nastala upalom. Simptomi su bol, crvenilo, otvrdnuća na određenom segmentu varikoziteta.

Flebotromboza

Teška i opasna bolest vena koja nastaje zbog začepljenja dubokih vena nogu i zdjelice. Praćena je otokom noge, promjenom boje kože i boli na pritisak. Nije rijetkost da su simptomi ove bolesti jako oskudni. Cilj liječenja je zaustavljanje progresije bolesti čime se sprečava plućna embolija, koja je teška i po život opasna komplikacija.

Kronična venska isuficijencija

Uglavnom se razvija postepeno kao posljedica duboke venske tromboze ili kao završni stadij primarnih varikoziteta. Simptomi bolesti su različiti i ovise o težini bolesti. Uglavnom bolest je praćena otokom noge u gležnju, mikrovarikozitetima i drugim subjektivnim tegobama. Završni stadij ove bolesti je tlačni vrijed.

Tlačni vrijed (ulcus cruris)

Ovo je završni stadij kronične venske insuficijencije. U saniranju ovako nastalih ulkusa koristimo endoskopski pristup. Tada posebnim optičkim instrumentima prikazujemo perforantne vene i podvezujemo ih. Perforantene vene su veza između površnih i dubokih vena.

Međutim ulkusi iako u 90% slučajeva su venskog porijekla mogu imati i drugu etiologiju (arterijski u 5% i druge etiologije u 5% slučajeva).


opadanje kose

Restauracija vlasišta

hernia-kila

Hernia centar

vene

Flebologija

hemoroidi

Estetika rektuma

Kozmetika "Moja"